Friday, November 21, 2008

aDa aPa DeNGaN KeRJa???

Selagi x tutup mata,
Kerja..Kerja..Kerja..

So ada apa ngn keje ni? Apa yg korang cari bila korang cari keje? nvironment? gaji? cabaran keje atau faedah2 yg company blh bg?

nvironmet? nvironment cmne yg korang nk? ada pool? ada table tennis? x kisah blh datang ngn balik sesuka ati? GM, HR ngan Account tu bestfrenz korang?

gaji? nk gaji ribu riban, kalo blh bln kedua nt dh leh sambar Honda City ke paling cikai r tu...

cabaran keje? nk keje byk smp korang x prasan dh msk hari esok nie.. atau keje yg korang tpaksa cmne nk wat2 ada keje ni? berkaraoke kt dpn PC?, main passing2 bola?(yg ni aku sikit terasa)

Faedah2 dr company? blh amik time off sesuka ati, blh cuti bebila masa korang suka, boleh wat apa korang nk wat la kt opis tu... (pn aku terasa gaks)

Dulu aku pnh keje kt one of d company ni... siyes.. walau keje byk (kne handle sume department tmasuk GM), slalu keje luar tp ati amat2 eppy. knp? company agak flexible terutama pd staf2 yg senior.. bilik aku ada la 3 org, aku, Yunus(HR) ngn Mila(training exec), kitorang bertiga x lh sume xd kt opis 1 hr.. tp dsebabkan plan nk wat trip ke Perhentian terhenti begitu jek, we all mogok, mintak cuti ngn GM nk g Genting...of course x approve, tp last2 HR ni pndai memainkan peranan... dpt gak g oliday.. sgt2 flexible kan...

time keje? selain makan tiap masa, kami penah ajak bdk2 department len dtg lepak wat yoga, main bola, happy family pon slamba serta karaoke.. kalo bab mngumpat.. itu la tempat plg strategik.. dsitu la aku blaja jd jaat..hik3.. kelas make up pn pernah diadakan dsana.. kdg2 kami tpaksa tutup bilik sbb nk ngumpat sesama sndiri..hik3.mmg flexible kan?

pastu aku join company lain... keje pergghh ikut musim. kalo kne musim tengkujuh, mmg aku lemas... kalo kne musim kemarau mmg rileks... tp biasa byk keje.. pernah 2 bln aku keje 7 hr sminggu - kdg2 tu ngelat gak... keje dr kul 8.30 - 1 pg.. weekend start kul10 pg. keje byk kt site, pas ble siap kt site kne outstation, ulang alik tiap minggu selama sebulan... ayah aku siap tnya ko ni dh xd siang xd malam ke? sabtu ahad pn dh xd... hu3.. br aku tau ayah aku dh start wisau... tu dia x tau yg aku jek sowang ppuan walau dmana jua aku brada...he3...lg dia wisau ble aku ngn partner aku tpaksa drive ke Batu Bahat awal pagi... kul 5 dh gerak padahal smlm balik kul 1 pg.. nk kne smp sana kul 7.30. dua2 ngantuk tp kne gilir2 bwk kete.. kul 6.30 smp perhentian Tangkak, mbr aku dh angkat tangan.. bygkan aku ada 1 jam nk smp ke dentinasi... alhamdulillah kul 7.10 dh smp.. smp ada Dato' offer keje area KJ pn terpaksa tolak sbb aku sowang je programmer yg kne handle..

cuti? sila hapuskan istilah ni dalam kpala.. annual leave aku xpenah usik malah aku kne outstation ms raya haji (smp umah kul 1 pg), awal muharam, krismas n new year, dh tender pon x lh gne cuti, aku kne keje tp depa byr anuual leave aku... agak2 la.. keje cmni ke korang cari?

Tapi ada gak member yg bengang ble xd keje... dia kata bek xyah dtg keje, kalo xd wat keje... errmm cmne lak tu.. bosan gak kan?

ni pic workplace aku... pilih mn yg korang suka..hik2 a/b?

a) x termasuk almari2 yg ada dsekeliling aku..:p

b) br kat opis x tmasuk machine2 yg nk d integrate kt site

Skarang ni ramai yg merungut keje x besh, bkn keje yg dicari dan sbg nya..so nk gak tau apa yg x besh tu? Share jommsss...

5 comments:

lilysakurin said...

ada yg keje nk cari duit, ada gak yg keje nk cari pengalaman, ada yg keje kerana nk mengisi ms lapang...kesimpulannya objektif anda bekerja tu knelah tnya pd diri sendiri...
tp serius keje kat situ mmg best..cuba bgtau tmpt keje korang leh tak berlakon 'drama' yg melibatkn watak2 spt bapak (Yunus), anak (blogger), anak tiri (aku le tu..dh tu siap hilang ingtn plak tu), husband (aku bini no.2 yg sll diabaikan..), cucu (anak blogger), cucu no.2 (anak aku tp depa kata tu bkn anak aku)..pape pun AKU je la yg kne dlm ini drama..mmg hampeh!!!
Tp we grow up thru experiences kan... Ape yg pntg, kejeee sameeeee!! Hahahaha...

AiKHaL KHaiRa said...

errkk.. dh pulih ke ingatan ko tu?lh ingt penah blakon "drama".. ahaks..ble lak ko jd bini no.2? kan si R**za tu yg jd suami hang.... perrghh x pulih spenuhnya lagi upanya

Sazly Salfarina said...

Sebenanya, ikut yang betul kite bekerja untuk kepuasan diri. Duit atau gaji tu ganjaran terhadap ape kite dah buat. Macam jadi polis, kan kite rasa puas bile kita dapat tangkap penjenayah. Jadi kerani pot opis ke, dia akan rasa puas kalau hari tu dia dapat tolong segala urusan customer dia. Macam gua, gua rasa amat puas kalau student gua paham ape yang gua ajar. Gitu la. Job satisfaction gitu. Agak2 kalau lu tak puas hati ngan keje lu, mungkin ini bukan bidang lu. Waaaa... gua lu. lu la. ape lak gua.

yaya said...

kerja=pergerakkan otak
kerja=kebas badan
kerja=anak mate bergolek2
kerja=entah

tapi....
kerja+(sume diatas)=duitttt!! yeah!

AiKHaL KHaiRa said...

job satisfaction? errmm tol tu tp knp gua x jmp lagi kejee yg gua nk? dr marketing/design gua jump tp programmer then jd guru ganti skrg wat tech consultant... errmm apa gua cr eh?? tp honestly nvironment pon main pranan gak...

yaya..prasan x teddy tergantung tu? dats from u n zaza..ahaks