Monday, December 1, 2008

CaBaRaN D OffSHoRe..SaNGGuP???

Berbicara tentang kerja dan kerjaya, meh kita menjenguk sebentar kerjaya di offshore, lebih tepat lagi kerjaya di pelantar minyak luar pesisir pantai. Perghh...dgr nama pun dah gempak. Bukan sebarang org yg leh g keje kat sana, hnya yg berkelayakan. Di sini layak tu membawa byk makna – layak dari segi mental dan fizikal, akademik, pengalaman dan sebagainya.

Untuk lebih melayakkan diri bekerja kat sana, diorg ni perlu ada safety passport maknanya diorg ni kne lulus a few safety courses mcm HUET (Helicopter Underwater Escape Training), sea survival, fire fighting etc. Benda ni kne renew every 3 thn. Byk la benda kelakar masa tgh undergo training ni (especially HUET), bila chopper tu dah diterbalikkan dan jatuh dlm pool besar, ada yg instructor suruh keluar ikut pintu dpn dia kuar ikut tingkap, ada yg sampai lawan instructor..panic nyer pasal. Tapi kalo training tu buat kat MAS training center..huh..apa lagi, cuci mata sakan la..(hampeh..!!). Bila dah lulus sume tu, leh la ‘naik laut’. Keje kat laut ikut syif, mostly 12 jam dgn 2 weeks on, 2 weeks off, 3 weeks on 3 weeks off, depends, ada yg sampai 6 weeks pun ada. Kekuatan mental amat penting & perlu ada kat sini, ye laa..3 minggu tak jumpe family (sangap wooo..). Kalo kne time Raya, lagi tensen..nk pakai baju raya pun tak leh. Pastu bila dah kat platform kne comply ngn rules kat sana, no mobile phones and memancing (tp ada yg buat gak), drugs is strictly prohibited begitu jugak alcohol. Bukan tu je, kat sana kne sentiasa pakai baju overall yg mcm nk ke bulan tu (hehe..) lengkap ngn safety hat etc. Kalo tak comply...kne demob (balik onshore or balik kampung). Begitu jugak kalo ombak besar (swell more than 5 metres) no crew transfer is allowed dan byk la keje yg tertangguh time tu and mostly diorg ni lepak la kat tv room, main internet etc. Keje offshore ni menghimpunkan ramai org2 dari pelbagai bangsa dan agama sebab oil production ni bukan melibatkan drill minyak je. Kne survey tmpt yg ada mnyk dulu (explorationist), pasang platform dulu (usually kat fabrication yard), pastu transfer lak platform ni pasang kat tmpt yg nk drill dan akan involve lak org2 utk jacket installation, hook up dan commissioning. Bila dah up, involve org2 drilling, piping and subsea pipeline, electrical and instrumentation, reservoir, materials and corrosion dan mcm2 lagi la.

Dulu selalu ingt oil rig tu ialah oil platform. Oil platform ni sebenarnya struktur tetap yang mampu memproses minyak tetapi oil rig pula struktur yg digunakan untuk tujuan drilling. Ia struktur yg tidak permanent dan boleh dibawak ke lokasi telaga mnyk seterusnya utk tujuan drilling. Ada 3 jenis rigs – jack up rig, semi submersibles dan drillships. Jack up rig ni utk drill kat perairan cetek (400 kaki), semi submersibles dan drillships (10 000 kaki). Jack up rig ni ada 3-4 kaki yg didrill msk dlm sea floor, then guna hydraulic or electric utk jacked up the rig. Semi sub lak guna 8 or 12 point anchoring or (mooring) system to hold its position above the well.

Jack up rig on the way dan selepas sampai drilling location.

Semi submersible oil rig

Drillship

So, seperti yg kita sedia maklum, keje offshore ni didominasikan oleh kaum Adam tp ada gak kaum Hawa yg keje kat sana tp minority la..& ikut bidang gak. Kalo bahagian drilling tu mungkin ssh nk jmpe sebab requires hard physical labor tp kalo bahagian geology or reservoir ada la. Lagi satu, sanggup ke kaum Hawa ni share bilik ngn kaum Adam (up to 4 org satu bilik)? Sebab kat sana rooms terhad, ye la..kita ke sana utk kerja bkn mkn angin. So, kalo kne assigned share bilik ngn kaum Adam, kne paham2 lah sebab field ni diorg yg dominate. Tp ngeri siot...huhuhu...

PS: Special thanks to bro2 offshore yg sudi beri tunjuk ajar & share their experiences :p

Agak2 ada sape2 x brani mau kije cmni??? aku? hik3 kalo setakat 2-3 bln insya'Allah leh r btahan.. more than dat? aku bakar je apa2 yg ada kat sana..hu3


6 comments:

yayafrdz said...

cousin yaya nye hubby pon keje cenggini...sian dia slalu kena tgl..huhuhu...3 bln lak tu..perghh...

AiKHaL KHaiRa said...

biasa r kan kne tinggal tu.. xpe3 pas 3 bln dia alik gak kan3... hik3. tp keje ni mmg mncabar r bg yg mninggalkan ngn yg dtinggalkan..ayarkk

lilysakurin said...

..mabuk laut, gayat, suka mancing, tak reti berenang..pe lagi, jom apply ramai2..ngeee...

AiKHaL KHaiRa said...

kau sume mabuk.. air asia ko mabuk, laut pn mabuk..tp xpe2..jgn mabuk mnum tu sudah... trip nt g mancing nk..hehehe

lilysakurin said...

..mancing nk pakai umpan pe? cacing? goli den.. huhu..

AiKHaL KHaiRa said...

lihat r batapa aku xd keje.. lh reply tiap komen yg masuk..ahaks.. sape suh gne cacing? gne r katak..he3 (cm majalah ujang ke apo?)..uikss ada org terasa?