Thursday, May 30, 2013

Hadiah hari ibu - Bersalin anak ke-2

Alhamdulillah.. hari ni genap 15 hari aku berpantang anak kedua. Betullah kata orang, setiap anak lain pengalaman bersalin biarpun ibunya sama...

Meh aku cite sikit pengalaman aku bersalin kali ni.  Tipu la kalau aku katakan aku tak rasa berdebar dan takut menanti kelahiran kedua ni. Ramai orang kata,eleh Ros rileks la kan dah ada pengalaman sebelum ni. Ya ampun.... sebab dah ada pengalaman la aku lagi runsing. Dah tau camna sakit dia, camna nak tempuh pantangnya...huhuhu...

Disebabkan masa anak pertama dulu aku siap-siap ke hospital berdasarkan arahan, tanpa rasa atau tanda apa-apa.boleh baca entri aku sebelum ni pengalaman-bersalin-2010. Tapi kali ni aku selalu rasa sengal-sengal dan lenguh-lenguh. kontraksi ke eh? Hari-hari gak la bergaduh ngan en. hbubby pasal ni. Aku tak tau cmna kontraksi tu tapi hari-hari dok tanya en. hubby, dia lagi la tak tahu...adoiyai...

Jadila aku pengoogle paling tegar mencari makna sakit kontraksi nak bersalin walaupun aku tahu tiap orang mempunyai sakit yang berbeza. Sampai la aku dah masuk 39 minggu baru la aku rasa dan faham makna kontraksi tu..huhuhu..

Sabtu 11/05/13

En. hubby bawa aku ke hospital sungai buloh sebab malam tu kontraksi aku makin kerap. boleh dikatakan setiap 5-10 minit sekali. Lagipun dah ada tanda stain kat pad aku... insyaAllah mesti dah ada bukaan.  Yakin tu, sebab anak sulong x sakit pun dah buka 3cm kan..

Sampai je terus register pastu dibawa masuk tuk check jantung baby ngan bukaan. Sangat terkejut sebab agak ramai orang kat dalam tu. siap ada yang dah tunggu semalaman. wah wad penuh rupanya, baru aku teringat masa register tadi nurse ada bagitau. gila cuak aku rasa kalau la aku kena duduk kat kerusi masa tahan sakit nanti. Tapi bising pun tak guna, lepas check bukaan, boleh pulak x buka lagi. Apa lagi dapat discharge la kan...

Jadi, aku ngan en. hubby pun decide pergi The Store jalan-jalan cari gift untuk hari ibu buat mak mertuaku yang datang jauh dari Sabah. Masa jalan-jalan aku banyak terberhenti sebab sakit sangat pinggang dan peha. Wah cam kontraksi ni. teringat masa sakit bersalinkan Medina. Lastly aku surrender, beli baju tak sempat pulak nak cari tudung. Tak pe kot dapat bagi gift yang lagi besar kan..ahaks

Balik tu memang aku dah rasa lain macam, kontraksi tiap 3-5 minit. so en.hubby ajak g hospital tapi aku tak nak lagi sebab cam baru je check,, malas r..mesti buka pun dalam 1-2 cm je kot.

Tapi bila dah jam 11.00 malam aku raa makin kuat sakit dia, terus setuju g hospital. Kali ni kami ke hospital selayang. Sampai pun dah tak larat nak jalan, dan hospital selayang pun dah tak cukup katil. uwwaaa... pasrah je la. dah sakit wooo

Lepas register aku disuruh masuk untuk check jantung baby dan bukaan..again... adoiyai.. aku jadi risau sebab doktor  nampak kelam kabut dengan graf jantung baby aku.siap panggil boss (ketua doktor malam tu) lagi. alamak kenapa ni. rasa cam nak nangis. Bila boss datang, terus check bukaan dah 4cm, dan ketuban pun pecah. automatically aku dapat la check in katil tersebut. huhuhu..rezeki dari Allah.


Ahad 12/05/13

Makin lama kontraksi makin terasa. aku sampai rasa nak menjerit tapi alhamdulillah, Allah masih beri aku kekuatan. Terdengar jeritan dari katil-katil sebelah buat aku makin risau. Mampukah aku bertahan ni. sebab aku dah sampai tahap nak meneran tapi doktor kata masih 4cm tak boleh teran nanti berlaku pendarahan dalaman. Adoi, biar betul, dh 3 jam takkan masih 4cm. Aku memang dah tak boleh tahan lagi. Sekali datang doktor, tanya sama ada aku ada rasa nak meneran tak.. Aku jawab la ada...rupanya memang dah fully open. Terus aku dibawa ke LB. Tedengar diorang panggil en. Hubby tapi aku masih tak nampak muka dia sampai dh masuk ke LB. Aiyark en. Hubby tidur ker?

Sampai je di LB, aku terus push sebab kepala baby memang dah nampak. Masa tu la en hubby masuk. JM suruh aku pegang kaki masa nak push, tapi aku masih tak kuat dan baby asik la keluar masuk kepala dia. Terus aku capai tangan hubby dan push, alhamdulillah berkat kasih sayang dan kekuatan hubby yang Allah salurkan, akhirnya keluar la putera kami, Aqeel Hafiy... Kalau kakak dia lahir terus poo-poo yang adik dah siap pee-pee plak...

Hadiah sempena hari ibu yang akan aku kenang sampai bila-bila. Tapi yang bestnya, aku senang nak ingat birthday anak-anak aku. Kalau Medina, jatuh pada April Fool, Aqeel plak pada hari ibu...

Hilang segala sakit dan sekali lagi aku buat deal ngn en hubby, cukup la 2 org je...huhuhu

2 comments:

yaya+frdz+auf said...

tahniah kak rose. bestnya dah sepasang. yaya pon dlm pantang anak kedua. boy lagi kali ni. heehee.... tp dah sebulan lah. next month naik kerja. :)

Airie said...

hehehe... thanks Yaya.. akk skrg dh blh la nk bersara. dpt sepasang dh... yg ada ni pn berperang hari2... apapun tahniah juga kat Yaya..