Monday, January 12, 2009

MuZiuM PeRaNG BaTu MauNG

Setiap negara yg mempunyai sejarah perang pasti akan mengekalkan kesan peninggalan tersebut... sebagai contoh di Vietnam, ramai pelancong tidak akan melepaskan peluang melawat Chu Chi tunnel. Mila, kawan aku br jek balik dr sana x sudah2 mnceritakan kehebatan tunnel yg dbina oleh pihak pemberontak.. x silap aku terowong ni d gali hanya dgn mnggunakan tgn.... xpe2 ada ms nt aku suh MiLa citekan sikit...

Tp dalam kita sibuk d negera org, kita terlupa yg kat negara kita pn ada gak pninggalan yg blh dbanggakan dan d lawati.. aku sndiri pn x pernah tau kewujudan Muzium Perang yg terletak d Batu Maung Pulau Pinang...

Kubu ni d bina oleh pihak British sbg pertahanan dr sebarang seranggan pihak lawan, namun ketika Jepun berjaya mngalahkan British kubu ni djadikan sebagai kawasan tempat penindasan oleh askar Jepun.

Tapi apa yg mnyedihkan, pembukaan semula muzium ni tidak mndapat sokongan dari pihak2 berwajib yg lain.. menurut mereka yg mngendalikan muzium ni, dh byk usaha yg dlakukan bg mndapat bantuan dr segi sumber dan juga beberapa peralatan bg menghidupkan semula suasana d sana tp hampa... mmg mnyedihkan sbb ini lah antara kesan pninggalan yg msh lg kekal dan bukan dbina semula.. hatta jalan utama yg bertar pn mmg x d upgrade...

Alami sendiri pngalaman zaman perang di sini... sbb ia mmg berbaloi, cuma ia msh dlm proses permbersihan dan baik pulih kawasan.. so meh r layan pic2 yg ada...


d pntu masuk... sblm bmulanya pengembaraan


pntu masuk tunnel yg ptama


x sesempit Chu Chi Tunnel - Mila kata


Tunnel ni gelap benarnye.. kne pakai touch light.. ni effect flash kamera


peluru yg msh ada tuk pameran


msh kekal hasil binaan British


tunnel ni mnuju ke 1 bhgn yg mn kne panjat tangga


menggah siot panjat tangga nie...


bukti aku panjat tngga ni


peluru di salurkan dr atas...tinngi gak wooo


bekas meriam x silap aku


tmpt smpn peluru..keliling tu


ni tunnel plg dlm.. nk msk kne ada group.. sedih x dpt msk


kubu pertahanan yg d sangka tndas awam lh mila


telaga ni ada kisah dia... better go n check urself


pejabat dan berek mngikut bangsa serta pangkat


tempat pancung... dh tnggal kesan jek


torture tools pd zaman jepun

sebenarnya ada lg byk pic.. tp nk upload byk sgt...so better pergi dan alami sndiri... bayaran masuk bg org dewasa hanya RM 15 tp percayalah ianya berbaloi sbb kita dpt mrasai kesan pnjajahan dan perang secara peribadi... d samping tu dapat d sumbangkan tuk memperbaiki lg tempat ni... semoga lg ramai anak2 merdeka yg tahu jerih payahnye tuk mndapatkan kmerdekaan bukan skadar dlaungkan shj... tp sume ni bmula dr sumbangan kita dan phk berwajib....

so ni ada link yg blh di rujuk Muzium Perang, Muzium Perang 1

--> kalo ada sape2 nk g by group juz inform me..kot2 lh join msk tunnel yg besar tu..he3



5 comments:

pyejal said...

bru smlm nmpk gmbr org kt tgga kluar tu..
igt kt mna la..penang rupanya..

Ied @ May said...

beb letak la chat box kat blog ko ni...

AiKHaL KHaiRa said...

pyejal - sib bek nmpk gak.. penat wooo panjat tu...

May - he3..nt aku usahakan eh.. kan pe xd sape pn nyingah sini.. kim salam cium baby ko tu...

Rainie said...

Thanks for your information...although its just a little bit...

Dia.Honey said...

menarik ni..mesti kene pegi nnt....ai tau pasal muzium ni pon dari forum cari............must go nih